orfej@orfej.com.mk   info@orfej.com.mk 
+389 75 409 409   +389 2 3118 602

Лето 2020

INSPIRA BOUTIQUE HOTEL 3* ТАСОС

Островот Тасос има околу 18 туристички населби и околу 100.000 жители. Овие места ги вклучуваат Калираки, Лименарија, Мариес, Панагија, Потамија, Потос, Принос, Тасос, Теолог, Коинура, Ормос Прину, Скала Сотирос, Скала Калирачис.

Економијата на Тасос ја гради туризмот. Островот, исто така, се занимава со продажба на некои земјоделски производи како бадеми, мед, маслинки, ореви, маслиново масло.
Најпопуларните маслинки на островот Тасос се маслинките на Труба.

Песочниот остров има долга листа на значајни локалитети, од кои најпознати се: Археолошкиот музеј на Тасос, Михаелскиот манастир на Архангел, Музејот на фолклорот Лименарија, Манастирот Св. Пантелејмон, Крамбоса Исла, Манастирот на Успение и Општинскиот музеј Полигнатос Вагис.

Тасос е еден од најпопуларните рудници во Грција. Рударството е главна окупација во регионот од палеолитското време до седмиот век п.н.е. Најпопуларните минерали пронајдени се токму тука : злато, бакар, железо, олово, сребро, цинк и мермер.

Прекрасниот остров бил именуван по принцот Тасос, син на феникиски крал. Според митот, Тасос бил еден од првите лица што се населиле на островот. Тасос бил брат на грчката божица, Европа (по која континентот “Европа” бил именуван ). Тасос мигрирал во земјата затоа што ја барал својата изгубена сестра.

Тасос е дом на некои од најубавите плажи во Грција. На овие плажи лесно може да се пристапи со автобус или автомобили. Некои од овие плажи ги вклучуваат Скала Калирачис, Златна плажа и Макриамос.

Тасос е познат како еден од најдобрите региони за производство на вино во Грција. Тајските вина се добро познати, а монетите на островот ја носат главата на богот на виното, Дионисиј на едното лице, на другата страна има гроздови на грозје.

INSPIRA BOUTIQUE HOTEL 3* ТАСОС

 

Услуга

03.07-20.07.20

21.07.-20.08.20

21.08-20.09.20

Ноќевање со појадок

40 евра

52 евра

35 евра

 

Цените се по лице на ден.

Хотелот е само за возрасни (adults only).