orfej@orfej.com.mk   info@orfej.com.mk 
+389 75 409 409   +389 2 3118 602

Октомвриски патувања со автобус

11-ТИ ОКТОМВРИ ВО ВАЛОНА

• Елбасан e град во централна Албанија. Се наоѓа на северниот брег на реката Шкумбин, во висорамнините на источниот крај на плодна, добро наводнета рамнина. Градот е основан во 1466 година од страна на отоманскиот султан Мехмед II, на местото на античкиот Скампес, како основа за неговите воени операции против албанскиот командант Скендербег. Градот бил главен центар на албанскиот национализам за време на османлиското владеење. До Втората светска војна, околу 85 проценти од населението било муслиманско, а поголемиот дел од остатокот бил православен. Архитектонските остатоци од поранешниот ѕиден град се видливи. • Берат градот на 1000 прозорци, живописен историски град сместен во југо-централна Албанија. Сместен на падините на планината Томор, распослан на бреговите на реката Осум, тој претставува сведок за една од најстарите населби во Албанија, со најрани трагови на живот. • Истражете го прекрасниот полуостров Карабурун и уживајте во убавините на националниот морски парк Карабурун-Сазан, единствен резерват од ваков вид во Албанија. Воедно посетете ја пештерата Хаџи Али која што била користена од страна на трговци и шверцери. Уживајте на недопрените плажи во тотален мир и чиста вода.

Share:

 •  

ТЕРМИН: 10 Октомври 2020

 

1 ден 10.10 сабота Скопје-Елбасан-Валона

 • Поаѓање во 03:00 часот.Состанок на групата (02:45) од паркинг наспроти Скопски саем кај Хотел Вип. Патувањето води кон граничен премин Кафасан со одмор и паузи за царински формалности. Предвидено време за пристигнување во Елбасан во претпладневните часови. Слободно време за прошетка и разглед на тврдината и центарот на Елбасан. Во договорено време со групата се упатуваме кон Валона. Сместување во хотел. Слободно време. Ноќевање.

2 ден 11.10 недела 

 • Појадок. Факултативно крстарење со брод каде ќе имате можност да ги посетите најубавите места во Албанија: Карабурун, пештерата Хаџи Алис и островот Сазан. Можност за целодневно уживање на море. Враќање  во хотел. Ноќевање.

3 ден 12.10 понеделник Валона – Берат - Скопје

 • Појадок. По појадокот напуштање на хотелот. Групата се упатува кон Берат-градот на 1000 прозорци. Можност за прошетка на стариот дел  на Берат кој е дел од Светското наследство на Унеско. Слободно време за индивидуални активности. Во попладневните часови поаѓање за Скопје.

ЦЕНА НА АРАНЖМАНОТ: 75€

Цената вклучува:

 • 2 ноќевања со појадок во хотел во Валона
 • посета на Елбасан
 • посета на Берат
 • превоз на наведената релација
 • организација и водство на патувањето

Цената не вклучува:

 • крстарење со брод- 20 евра 
 • индивидуални трошоци
 • патничко осигурување

ОПШТИ НАПОМЕНИ:

 • Во случај на недоволен број на пријавени патници, организаторот го задржува правото да го откаже во целост аранжманот 3 дена пред датумот на започнување на истиот.
 • Организаторот го задржува правото да ја промени цената на аранжманот во случај на промена на цената на превозот или хотелот. 
 • Организаторот го задржува правото за промена на цените на факултативните излети, во случај на промена на цената на влезниците на локалитетите и музеите.
 • Организаторот го задржува правото за промена на редоследот на реализација на програмата.
 • Организаторот на патувањето го задржува правото за промена на програмата за патување во случај на непредвидени објективни причини, како на пример, задржување на граница, гужва во сообраќајот, затвореност на некој од локалитетите предвиден за посета и слично.
 • За неисправна патна исправа, задоцнување, загубен багаж и откажување на патувањето или промена, агенцијата не одговара и не надокнадува материјална оштета.